תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) היא הפרעה הורמונלית שכיחה המשפיעה על כ-10% מהנשים בגיל הפוריות. היא מאופיינת בחוסר איזון הורמונלי, שגורם להיווצרות ציסטות קטנות בשחלות ולהפרעות במחזור הביוץ. להפרעה זו עשויים להיות נלווים לא מעט תסמינים, כמו מחזור לא סדיר, קשיי פוריות, עלייה במשקל, שיעור יתר ועוד. בעוד שהרפואה הקונבנציונלית מציעה פתרונות תרופתיים והורמונליים במקרים כאלה, יש גם דרכים טבעיות רבות, שכדאי להכיר, כאלה המסייעים בשיפור המצב ואיזון הגוף.
תזונה

תזונה נכונה היא אחת הדרכים הטבעיות היותר מוכרות, לטיפול בשחלות פוליציסטיות. תפריט מאוזן יכול לסייע באיזון רמות הסוכר בדם, בהפחתת הדלקתיות בגוף ובשיפור הרגישות לאינסולין – כולם גורמים משמעותיים בהתמודדות עם שחלות פוליציסטיות. מומלץ להתמקד בצריכת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים, חלבונים רזים, ושומנים בריאים. כדאי להימנע ככל האפשר ממזונות מעובדים, סוכרים פשוטים ושומנים רוויים. תפריט יומי מאוזן ובריא יכול לכלול ירקות ירוקים, פירות עם מעט סוכר, דגים עשירים באומגה 3, אגוזים וזרעים. שתייה מרובה של מים והפחתה בצריכת קפאין ואלכוהול יכולות גם הן לתרום לאיזון הורמונלי.
שינוי תודעתי

הגישה הנפשית והמנטלית שלנו משחקת תפקיד חשוב בבריאות הכללית, ובפרט בהתמודדות עם מצבים כרוניים כמו שחלות פוליציסטיות. אימוץ גישה חיובית ואופטימית יכול לסייע בהפחתת מתחים ולחצים, שידועים כגורמים המשפיעים לרעה על האיזון ההורמונלי. ואיך עושים את זה? כדאי להתחיל בפיתוח מודעות עצמית ובקבלה של המצב הנוכחי, תוך הבנה שיש דרכים רבות לשיפור. מומלץ לשלב טכניקות כמו דמיון מודרך או כתיבת יומן אישי, שיכולות לעזור בעיבוד הרגשות ובהגברת תחושת השליטה בחיים, וכן לנצל את הסביבה הקרובה, חברות או בנו משפחה, כדי לחלוק ולשתף.
הפגת מתחים ולחצים
מתח ולחץ נפשי הם גורמים ידועים, כאמור, המשפיעים לרעה על איזון הורמונלי ועל הבריאות בכלל. הפחתת מתחים יכולה להיות משמעותית במיוחד בשיפור התסמינים ובהגברת הסיכויים להיריון במקרה של שחלות פוליציסטיות ומומלץ מאד להקפיד על כך. פעילות גופנית סדירה היא אחת הדרכים היעילות ביותר להפגת מתחים. למשל, הליכה, יוגה, ריצה או כל פעילות אחרת מהנה. בנוסף, טכניקות הרפיה כמו נשימות עמוקות, מדיטציה או טאי צ’י יכולות לסייע גם הן בהרגעת מערכת העצבים ובהפחתת רמות הקורטיזול – הורמון הסטרס. במקביל, חשוב גם להקפיד על שעות שינה מספיקות ואיכותיות, שכן שינה טובה הכרחית אף היא לאיזון ההורמונלי.
אמצעים טבעיים לאיזון הורמונלי

ישנם מספר צמחי מרפא ותוספי תזונה שנמצאו כמסייעים באיזון הורמונלי אצל נשים שחלות פוליציסטיות. יחד עם זאת, חשוב להתייעץ עם רופא או מטפל מוסמך לפני התחלת כל טיפול טבעי מסוג כזה. צמחים כמו שן הארי וקינמון נחשבים כמסייעים באיזון הורמונלי, וכך גם שמן זרעי המפ וזרעי פשתן, העשירים בחומצות שומן חשובות.